Gaziantep’te, 50 bin kişinin istihdam edildiği, üretimde Türkiye ikinciliğini yakalayan ve 2019 yılında 163 milyon dolar ihracatla kapatan ayakkabı sektörü zor durumda


-Sektör, Türkiye’de 2020 yaz ve kış sezonunu sezonu kaçırdı ama umut ayakkabı ithalatında gümrük verginin yükseltilmesinde, bu koruyucu kararı çok olumlu buluyoruz…
- Ayakkabı ve Terlik üretimimiz 2019 yılında 172 milyon çift olarak gerçekleşmişti…
- Uzakdoğu ve Türkiye’de virüsün neden olduğu olumsuz piyasadan dolayı inanılmaz bir ayakkabı stoku var. Dünya ayakkabı piyasalarında ortalık bu nedenle karışabilir

“VİRÜS AYAKABININ CİĞERİNE GİRDİ”
Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, 2020 yılına fırtına gibi giren ayakkabı sektöründe tam bir durgunluk döneminin başladığını belirterek, ithalatta gümrük vergisinin yükseltilerek gerçekleştirilen korumacılığa rağmen odaya kayıtlı 2 bin 792 esnafın ekonomik olarak geleceği göremediği söyledi.

50 BİN İŞÇİ İSTİHDAM EDİLİYOR


Emek-yoğun bir iş olan ayakkabı sektöründe Gaziantep’te yaklaşık 50 bin çalışanın istihdam edildiğine dikkat çeken İnce, “İthalata gümrük vergisinin arttırılmasını sektör olarak olumlu buluyoruz. Uzakdoğu’da pandemiden dolayı çok yoğun ayakkabı stoklandığı yolunda sinyaller aldık.Uzak Doğu ülkeleri, salgın geçtikten sonra stoklarını eritilmek için ellerindeki malı çok ucuza piyasa sürerek fiyatları ciddi kıracağı ihtimali çok yüksek. Çin’de Aralık ayında ortaya çıkan Covid-19 vakasından sonra Ocak-Şubat aylarından Uzakdoğu’da düşük fiyata dayanan ihracatta bir yoğunluk yaşandığını gördük. Bu durum bize bir ipucu verdi. Hükümet, bu konuda uyarıları dikkate alıp, ithalata gümrük vergisi getirerek sektörü ve yerli imalatçıyı biraz olsun rahatlattı.” dedi.

ALICI VE SATICI SANAL FUARDA BULUŞACAK

Pandemi sonrası, dünyanın ve piyasaların normalleşmesi ile sektörde büyük bir canlanma beklenmediğini, kaydeden Başkan İnce, gelinen noktada; yaz ve kış sezonunun kaçırıldığını, salgın önlemleri, sokağa çıkma yasağı, AVM ve cadde mağazalarının kapalı olması, yerel, ulusal ve uluslararası fuarların iptal olması nedeniyle tam bir çıkmaza girdiklerini söyledi. Bu nedenle önümüzdeki günlerde Türkiye Ayakkabıcılar Federasyonu ile sanal bir fuar hazırlığı içinde olduklarına dikkat çeken İnce, “İnternette ayakkabı satışları sadece yüzde 15 arttı. Bu ayakkabı sektörü için yeterli bir rakam değil. O nedenle sanal fuar hazırlığı içindeyiz. Sanal mağazalar kurarak, alıcı ve satıcıyı internet ortamında on-line olarak buluşturmak istiyoruz. Bu konuda Türkiye Ayakkabıcılar Fedarasyonu olarak Türkiye’deki tüm oda başkanları ile dijital ortamda görüşme sağladık ve olumlu geri dönüşler aldık” diye konuştu.

“DÜNYA İLE REKABETE EN HAZIR KENTİZ”

Virüsün, ülkeyi ve dünyayı ne kadar süre tehdit edeceği, ne kadar can ve mal kaybına neden olacağı konusunda bir öngörülerinin olmadığını ancak sektörün çok derin bir daralmaya doğru gittiğini rahatlıkla söyleyebileceğini vurgulayan Başkan İnce, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:


“2020 yılı başında üretime inanılmaz bir hızla girdik. Sipariş yetiştiremediğimiz gibi eleman bulmakta da zorlanıyorduk. 2019 yılında 172 milyon çift ayakkabı üreterek İstanbul’dan sonra ikinci önemli merkez olduk. Üretimde yıllardır değişmeyen İstanbul-İzmir-Konya sırlamasını son iki yolda radikal şekilde bozduk. Tayvan, Almanya, Ukrayna, İtalya gibi ülkelerdeki uluslararası fuarlarda yeni pazarlar bulurken, 25 ülkenin ticari ateşeleri ile temas kurarak hedef müşterileri Gaziantep’e getirerek ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdik. 15 ülkeden profesyonel alım heyetlerini kentimize davet ederek ciddi iş potansiyeli yarattık, Kalkınma Ajansı, Gaziantep Sanayi Odası, KOSGEB işbirliği ile birçok proje geliştirdik. Bölgede tek olan Ayakkabı Test Merkezi’ni kalkınma ajansı desteği ile üniversitemizde kurduk. Yani dünya ile rekabete en hazır olduğumuz bir dönemde iken yaşanan durgunluk bizi demoralize etti. Biz yine de en kısa zamanda ayağa kalkarak, üretime, istihdama, katma değer yaratmaya ve ihracata devam edeceğiz. Yeter ki bize destek verilsin, imalatın önü açılsın...”